Boeken en toegankelijkheid

De studie naar koken, eten en drinken in het verleden en heden is een steeds populairder onderwerp binnen verschillende academische disciplines, maar ook buiten de academische wereld, getuige de vele internationale symposia, lezingen, boeken en televisieseries over het onderwerp.

Antropologen, sociologen, (kunst)historici, archeologen, medici, scheikundigen, kunstenaars, koks, culinair journalisten, liefhebbers en vele anderen deden al onderzoek aan de hand van de kookboeken, receptenfolders en andere publicaties uit de Gastronomische Bibliotheek. De Stichting Gastronomische Bibliotheek moedigt onderzoek naar de collecties van harte aan.

De collectie is te raadplegen in de Onderzoekszaal van het Allard Pierson | Collecties van de Universiteit van Amsterdam, aan de Oude Turfmarkt 127-129 te Amsterdam. UvA-medewerkers en UvA-studenten dienen hun medewerkers- of collegekaart mee te brengen, externe bezoekers moeten in het bezit zijn van een lenerspas. Een externe lenerspas kan aangevraagd worden via deze link.
In de CatalogusPlus kunt u van tevoren boeken opzoeken en aanvragen. Voor vragen, en publicaties die niet online zijn aan te vragen (menukaarten, manuscripten), kunt u contact opnemen met de conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding Charlotte Kleyn: c.l.kleijn@uva.nl